Każda kuchnia znamionuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niesłychanie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak schematycznych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film